Jimmy Fors skriver nedsättande om bland annat koranen i kommentarer på Facebook. Foto: Alexander Persson & SD Ekerö

Gruppledare Jimmy Fors (SD): ”har själv koranen hemma när toalettpappret tryter”

Sverigedemokraterna Ekerös gruppledare Jimmy Fors skriver i kommentarer på Facebook att han använder Koranen som toalettpapper, kallar mellanöstern för ”den primitiva världsdelen” och Feministiskt Initiativ för ”det militanta flatpartiet”.
 – Kommentarerna är ironiskt lagda, säger Jimmy Fors, gruppledare SD Ekerö.

Sverigedemokraterna Ekerö är sedan valet i september ett av Ekerös största partier och skriver på sin egen hemsida att deras vågmästarroll står ”tydlig och klar”. Partiet har idag fem mandat i kommunfullmäktige och är jämte Liberalerna Ekerös tredje största parti. SD Ekerö representeras främst av gruppledare Jimmy Fors som är ordinarie ledamot i bland annat kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Nedsättande kommentarer om koranen

Vår granskning visar att Jimmy Fors (SD) flertalet gånger skrivit generaliserande och nedsättande om koranen och politiska motståndare på Facebook. 

2014 skriver han i en kommentar i en öppen facebookgrupp för politiskt intresserade att han ”…har själv Koranen hemma när toalettpappret tryter”. 

I en annan kommentar från 2015 gällande före detta bostadsminister Mehmet Kaplan kallar han mellanöstern för ”den primitiva världsdelen”. 

Vid ett senare tillfälle kallar han även Feministiskt Initiativ för ”det militanta flatpartiet”.

Jimmy Fors säger att hans kommentarer är menade som ironi.

– Kommentarerna är till synes ironiskt lagda och behöver inte på så sätt anses vara en åsikt. När det kommer till jämställdheten mellan män och kvinnor i delar av mellanöstern så har de mycket att jobba med, framförallt kring hederskulturen, säger Jimmy Fors

Avgjorde kommunvalet

Jimmy Fors och Sverigedemokraterna har haft en avgörande roll i Ekerös kommunpolitik sedan valet 2018. Partiföreningen la de avgörande rösterna som gjorde det möjligt för Ekeröalliansen med Moderaterna i spetsen, att behålla sin styrande position i kommunen efter att Liberalerna inlett ett samarbete med oppositionen.

– Det är oerhört barnsliga och dumma uttalanden, generaliserande på ett jättetråkigt sätt. Men det förvånar mig inte att det kommer från en SD-politiker, säger Hanna Svensson (S), oppositionsråd.

Hanna Svensson (S) menar att Jimmy Fors har ett stort inflytande på Ekeröpolitiken.

– Jimmy Fors är ju den som har mest makt i hela kommunen med tanke på SDs vågmästarroll, skulle jag säga. Får inte de styrande partierna stöd av SD så blir ju vi i oppositionen större.

”Alla har stöd av SD”

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld vill inte kommentera uppgifterna vidare när vi når honom på telefon.

– Den typen av kommentarer har ingenting med sakpolitiska frågor i Ekerö att göra, så ni får fråga honom om det. Det spelar ingen roll om det skulle varit en moderat företrädare, en socialdemokrat eller en vänsterpartist. Jag kommenterar sakpolitik på Ekerö, inte vad enskilda företrädare har för sig i sociala medier.

Men ni har ju fått ett passivt stöd av Sverigedemokraterna för att fortsätta styra Ekerö.

– Det har alla. Senaste kommunfullmäktige så fick oppositionen igenom ett ärende med hjälp av Sverigedemokraterna så det är ingen skillnad.

Jimmy Fors svarar inte på frågan om hans språkbruk är passande för en förtroendevald politiker utan säger att det inte går att skämta om ämnena och att kommentarerna lätt missförstås.

– Jag har förstått att platsen för ironi och sarkasm är begränsad och även riskerna med att korta kommentarer kan vändas till något helt annat än utgångspunkten.

ERIK GLAAD
JOSEFIN MATTSSON

Den här artikeln publicerades ursprungligen på sajten Enytt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Senaste från Nyheter

Gå till Toppen