Facket: ”Brist på kompetensutveckling skapar jättevarsel”


i Nyheter

Efter IKEAs jättevarsel kritiserar nu facket arbetsgivarna och kräver mer kompetensutveckling för befintlig personal för att undvika fler stora uppsägningar.
— Företagen måste ta ansvar för det här, säger Kristina Frid på Unionen

I onsdags meddelades att 650 anställda på IKEA i Sverige får lämna företaget i ett stort omställningspaket. Varslet följer den trend Trygghetsrådet, TRR, sett bland uppsägningar av tjänstemän i privat sektor det senaste året.


— Vi ser en ökning av uppsagda på grund av arbetsbrist på fjorton procent. Ökningen beror på att några av våra kunder haft omställningar som främst handlar om kompetensväxling, säger Claes Åberg, kommunikationschef, TRR.

Fackförbundet Unionen menar att uppsägningar går att undvika om arbetsgivarna kompetensutvecklar befintlig personal.


— Ofta är det inte arbetsbrist, utan brist på kompetensutveckling. Men arbetsgivarna prioriterar inte att kompetensutveckla sin befintliga personal. De byter hellre ut den mot ny. Det strider mot kollektivavtalet, säger Kristina Frid, ombudsman på Unionen.

Jättevarsel kan undvikas
I tre av fyra yrken råder det brist på arbetskraft enligt Arbetsförmedlingen. Det framgår av deras senaste rapport. Många branscher prioriterar inte kompetensutveckling för sina anställda, visar en undersökning utförd av Novus på uppdrag av Unionen. Handelsbranschen, dit IKEA räknas, hamnar på sista plats.

— Det är det som skapar dessa jättevarsel, precis som på IKEA. Med kompetensutveckling på jobbet istället för kompetensväxling hade det delvis gått att undvika. Företagen måste ta ansvar för det här, säger Kristina Frid.

Företag kringgår lagen
Unionen menar att företagen kringgår lagens turordningsregler och köper loss anställda med lång anställningstid bakom sig. Förbundet säger sig ha sett flera exempel där företag erbjuder en anställd pengar för att avsäga sig sin rätt behålla jobbet.
— Det är klart att vi tycker det här är fel. Folk får gå från tjänster som blir tillsatta igen månaden efter. Många kan inte tacka nej till ett sådant erbjudande även om de skulle vilja.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har sökts för en kommentar. IKEA vill inte medverka. 
Kristina heter egentligen någonting annat.


FAKTA:

Unionen är Sveriges största fackförbund med 650.000 medlemmar. De organiserar tjänstemän i privat sektor.

Trygghetsrådet, TRR är ett av femton trygghetsråd i Sverige. Arbetar genom olika insatser med att hjälpa tjänstemän som blivit uppsagda att hitta nytt jobb. Ägs gemensamt av fackförbunden i TCO och SACO samt arbetsgivarorganisationerna genom Trygghetsavtalet som tecknades 1974.

Erik Glaad
erik.glaad@gmail.com

26 år, journaliststudent i Stockholm. Älskar samhällsfrågor, kultur, musik och berättande. Mitt favoritmedium är radio, men text och rörligt kommer strax efter.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*